Fietsen voor diabetes

Van 21 t/m 27 mei gaan vier mannen uit de regio Venray fietsen voor diabetes. Michel Ghielen uit Venray, Roy Derks uit Overloon en broers Rob en Luc Janssen uit Ysselsteyn nemen deel aan een WeBike2ChangeDiabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation, De Trans Pyreneeën. Met mountainbikes gaan de mannen in zes dagen ruim driehonderd kilometer van de Spaanse Pyreneeën bedwingen. Deze uitdaging gaan ze aan met een groep van negentien Nederlandse mountainbikers. Naast het mountainbiken heeft een groot deel van de groep een gezamenlijke deler, waaronder ook Roy, namelijk diabetes type 1. Michel en Rob hebben beiden een zoon met diabetes type 1, Tijn en Bas.

De tocht wordt georganiseerd door een foundation opgericht door de Olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor. De Bas van de Goor Foundation heeft als doelstelling mensen met diabetes laten ervaren wat sport met hun diabetes doet, hen informeren over de positieve effecten van sport en ze inspireren tot een sportief leven met diabetes. Iedere week regelmatig sporten en bewegen helpt mensen met diabetes hun bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen/houden, waardoor ze zich beter, gezonder en zelfverzekerder voelen. Ook het contact met ‘lotgenoten’ heeft een positieve werking op de omgang met diabetes in het dagelijks leven.

Rob is na zijn aanmelding in oktober direct gestart met 3x per week trainen, Michel heeft zich eind vorig jaar aangemeld en is nu ook flink aan het trainen. Samen hebben ze ontzettend veel zin in de challenge, er is regelmatig contact tussen de vier fietsers. De Ballonzuil Venray en de Schaak in de Meterik fietsen de mannen inmiddels ‘met de ogen dicht’. Roy heeft eerder deelgenomen aan een gelijkwaardige mountainbiketocht De Trans-Norway. Maar ook het contact met de overige deelnemers komt al goed op gang. Onderling worden niet alleen fietservaringen uitgewisseld, maar ook de ervaringen in de regulatie van de diabetes in combinatie met het sporten. Info die Michel en Rob weer kunnen delen met Tijn en Bas, dubbel voordeel dus.

Tijn en Bas mochten o.a. al deelnemen aan de voorselectie voor de Junior Cup Diabetes, een internationaal voetbaltoernooi voor kinderen met diabetes. Tijn en Bas dragen beide een insulinepomp waarmee ze vierentwintig uur per dag hun bloedsuikerspiegel kunnen reguleren. Diabetes heeft een grote impact op je dagelijks leven, hoe beter je hier mee kunt omgaan des te beter dit is voor je gezondheid en plezier in het leven.

Rob kwam met het idee om deel te nemen aan de challenge: ‘dagelijks zijn we met ons gezin bezig met de vervelende kant van diabetes, het reguleren van bloedsuikers, tellen van koolhydraten en de medische zorg. En dan spreek ik nog niet over de zorgen wanneer je kind van huis gaat’, aldus Rob. Evenementen die de BvdGF organiseert, stimuleren de kinderen met andere ogen naar hun ziekte te kijken en het om te zetten in uitdagingen.

Om deel te kunnen nemen moeten de mannen ieder 2500 euro inzamelen voor de Bas van de Goor Foundation, dit geld wordt dan weer besteed voor de organisatie van sportevenementen voor kinderen met diabetes type 1. Ze zijn op de goede weg, maar kunnen uiteraard alle (financiële) steun gebruiken. Doneren kan via www.webike2changediabetes.nl onder het kopje deelnemers.

Foto: Nicole Swinkels 

  • Beoordeel dit item
    (2 stemmen)
  • Gepubliceerd in Boeiend
  • Lees 1163 keer
terug naar boven