Stichting Kies Techniek zet techniek in een ander daglicht

In 1995 is Kies Techniek in het leven geroepen vanuit het technische bedrijfsleven om techniek te promoten onder jongeren. Een technische studie werd en wordt nog steeds als moeilijk gezien en daarom kozen zij eerder voor een makkelijkere studie. Kies Techniek heeft er toen voor gekozen om techniek in een ander daglicht te zetten, om met name de jeugd van groep 7 en 8 een eerdere keuze te kunnen laten maken in de techniek.

Het is moeilijk aan te geven waarom onder de jongeren de techniek niet echt populair is. Voorzitter van Stichting Kies Techniek, Marcel Creemers: ‘Ik denk dat een heleboel jongeren niet weten dat alles om hen heen om techniek draait. Echter voor de meeste worden de BETA vakken als moeilijk en lastig gezien en wordt die keuze om die reden niet gemaakt. Verder zien de meesten ook niet dat er veel meer achter techniek zit dan bijvoorbeeld het metselen, timmeren of zagen in de bouw.’

Er is natuurlijk nog steeds een tekort aan technisch personeel in het bedrijfsleven. Maar de stichting ziet toch een stijging. ‘Wat wij zien en wat wij weten is dat de laatste jaren de keuze van technische vakken wel degelijk aantrekt. Er is een groei aan leerlingen die voor een technische opleiding kiest en die groei hopen wij mede te stimuleren zodat deze ook doorzet. Dus wat wij binnen de stichting doen begint zijn vruchten af te werpen.’

Zij organiseren natuurlijk elk jaar de Kies Techniek dag maar ook de rest van het jaar zijn ze bezig om leerlingen over de streep te trekken. Dit doen ze samen met het SPOV door het ‘Techniekplein’ op basisschool SBO De Focus. ‘Buiten de Kies Techniek dag is dit ook onze kerntaak.’ Op dit moment volgen alle leerlingen van groep 7 van het SPOV structureel 6 keer per jaar lessen op het techniekplein. ‘Hier wordt ook echt heel veel gebruik van gemaakt en de hele planning zit dan ook vol.’ Techniek is een verplicht onderdeel op de basisschool dus het doel is dat de leerstof op het techniekplein wordt geïntegreerd in technieklessen. Het techniekplein sluit ook weer aan bij het Technasium van het Raayland. In samenwerking met de provincie Limburg zijn ze intensief bezig om het Techniekplein Venray als voorbeeldmodel te laten fungeren voor andere regio’s.

Kies Techniek vindt plaats op zaterdag 12 maart en het thema dit jaar is logistiek. Dit thema is gekozen omdat binnen de techniek ook heel veel logistiek komt kijken. Gastbedrijf is Jabil. Zij stellen een groot deel van hun hal volledig beschikbaar voor Kies Techniek. Hier laten alle gastbedrijven demonstraties zien en zijn er leuke technische doe opdrachten. Van prijsvragen tot het zelf maken van iets. Daarnaast laat Jabil het proces zien van de producten die zij maken en krijgen de bezoekers een inzicht in, met name het logistieke deel. Door onder andere een heftruckwedstrijd. Ook het techniekplein is aanwezig en daar kunnen de ouders bekijken wat hun kinderen afgelopen jaar hebben gemaakt.

‘Ik hoop dat het een heel druk bezochte dag wordt en dat we aan het einde van de dag kunnen zeggen dat we heel veel jonge lui over de vloer hebben gehad en dat alle bedrijven met heel veel plezier deze dag hebben beleefd. Ik zie dit jaar ook een groei in het aantal bedrijven en ook dat is erg positief voor de toekomst om deze stichting door te zetten’, aldus voorzitter Kies Techniek Marcel Creemers. 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Boeiend
  • Lees 1903 keer
terug naar boven