Onvermoede carrièrekansen bij een veelzijdige werkgever

VAN TECHNICUS NAAR TECHNISCH SPECIALIST BIJ DEFENSIE

Wie na een technische opleiding de arbeidsmarkt betreedt, denkt wellicht niet direct aan een baan bij Defensie. Onterecht zo blijkt, want Defensie is één van de grootste technische werkgevers van ons land, met geavanceerde techniek in het hart van de organisatie.

Een technicus bij Defensie werkt dagelijks met ‘state of the art’ materieel onder de meest uiteenlopende omstandigheden. De variatie aan hightech systemen is eindeloos: van de serverruimte op de kazerne tot het snelvuurkanon op een Marine fregat en van de dieselmotor in een Pantserhouwitser tot de straalturbine van een Apache gevechtshelikopter. Om deze diversiteit aan techniek inzetbaar te houden, werkt Defensie met goed opgeleide technici uit alle techniekrichtingen en alle niveaus. Én is het continu op zoek naar vakkundig en gemotiveerd technisch personeel.

Waarom werken bij Defensie?
‘Niet beter, wel anders’. Een motto dat naadloos past bij Defensie als technisch werkgever. Een technicus binnen Defensie wordt om te beginnen opgeleid tot militair én vakspecialist; het onderhoud van techniek vindt namelijk plaats in de meest uiteenlopende omstandigheden: van een oefening in het koude Noorwegen tot een uitzending in de hitte van Afghanistan. Unieke ervaringen voor het leven. Bovendien werkt een technisch specialist bij Defensie met materieel dat hij nergens anders tegenkomt, zoals een F-35, een CV90 pantservoertuig of een geavanceerd Marine fregat waarvoor hij samen met zijn collega’s verantwoordelijk is. Want binnen Defensie valt of staat alles bij teamwork. Samen met een team werken aan vrede en veiligheid.

Daar staat natuurlijk ook wat tegenover: vanaf de eerste dag van de opleiding ontvangt een technisch specialist een goed salaris. Bij veel functies komt daar nog een jaarlijkse premie bovenop en hij is verzekerd van een vaste baan.

Havo, vmbo en mbo
Voor het echte sleutelwerk zijn bij Defensie technici met een opleiding op havo, vmbo of mbo niveau welkom. Mbo’ers worden bij Defensie opgeleid tot onderofficier en zijn verantwoordelijk voor hun eigen materieel. Bij de Landmacht zijn met name bouwtechnici, elektromonteurs, automonteurs, ICT’ers en technici voor het onderhoud van de wapensystemen gewild. Bij de Marine en de Luchtmacht ligt de focus op monteurs vliegtuigonderhoud en elektro.

Leiding geven
Met vwo wiskunde B en natuurkunde, of een hbo- of wo-opleiding in de rugzak wordt een technisch specialist binnen Defensie opgeleid tot officier. Hij of zij krijgt dan een leidinggevende positie, met grote verantwoordelijkheid. De rugzak wordt verder gevuld met leidinggevende ervaring die ook buiten Defensie waardevol is. Marine, Landmacht en Luchtmacht hebben ruimte voor ICT’ers, bouwkundigen, technische dienstmedewerkers, monteurs vliegtuig-, auto- en electrotechniek en fijnmechanica specialisten in zowel leidinggevende als operationele posities. Kortom, bij Defensie kunnen technici van alle niveaus hun hart ophalen. Meer weten? Kijk op www.werkenbijdefensie.nl.

Technicus bij Defensie. Je moet het maar kunnen. 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Boeiend
  • Lees 1390 keer
terug naar boven