Logo
Print deze pagina

‘Er wordt met twee maten gemeten’

Al ruim tweeënhalf jaar staan Peter Cox en Sylvia Loermans van cafetaria Snack-Koning aan het Keizersveld in Venray. En met succes. De omzet is hoog en klanten zijn tevreden.

Nadat bij de gemeente Venray echter een verzoek tot handhaving binnen kwam, veranderde optimisme en positiviteit in slopende onzekerheid. Het duo verkeert al maanden in juridisch getouwtrek met de gemeente, die vindt dat de frietkraam plaats moet maken voor een mobiele frietwagen.

Horeca-ervaring heeft het duo niet. Peter is altijd als kermisexploitant werkzaam geweest, waarbij hij met diverse attracties heel Nederland doorreisde. Plezierig werk, maar ook een aanslag op lijf en leden. ‘Het is keihard werken voor heel weinig geld. Daarom hebben wij besloten het over een andere boeg te gooien’, zegt Cox. Aanvankelijk huurde het tweetal een frietwagen voor feesten en partijen, maar niet veel later besloten zij een cafetaria te beginnen. Eerst op een grasveld nabij de ingang van bedrijventerrein Keizersveld, later op een stuk grond van ondernemer Theo Janssen, eigenaar van het gelijknamige bedrijf in keukentechniek. Janssen stond welwillend tegenover de plannen van het ondernemersduo en hielp hen dan ook op alle fronten. Het terras werd betegeld, er werden extra picknickbanken geplaatst en men kreeg een poort tot hun beschikking. Daarop werd voor de frietwagen een standplaatsvergunning aangevraagd. Toen bleek dat Janssen een tweetal units beschikbaar stelde, wendde het stel zich wederom tot de gemeente. Na twee gesprekken met de gemeente, waarin duidelijk werd gemaakt wat de plannen waren, voegden Peter en Sylvia aanvullende stukken toe. Daarin staan de bouwtekeningen voor een wacht- en eetruimte. En die werden allemaal bestempeld en ondertekend door de ambtenaar van dienst, waarna de vergunning werd verleend.

Het tij keerde toen Snack-Koning een jaar geleden contact met de gemeente opnam om over uitbreiding te spreken. Er werd toen verteld dat vanuit Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venray een handhavingsverzoek was gedaan. Een van de leden zou vragen hebben gesteld over het frietkot. ‘Dat kwam als donderslag bij heldere hemel. We schrokken behoorlijk’, vertelt Loermans. Een brief van de gemeente Venray die weken later volgde, sloeg eveneens in als een bom. De cafetaria moest vóór 14 juni een frietwagen worden, of er volgden aanmaningen. Voor de units is immers een bouwvergunning nodig, en die is door de ondernemer niet aangevraagd. Daarnaast staat het huidige bestemmingsplan geen detailhandel toe. Peter en Sylvia waren er echter van overtuigd dat zij over de juiste papieren beschikten, en gingen in bezwaar tegen het besluit van het college. De onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Venray heeft daarop het bezwaar beoordeeld en beide partijen niet volledig gelijk gegeven, zo stelt het ondernemersduo. Volgens de gemeente werd zij echter in het gelijk gesteld en werd het bezwaar ongegrond verklaard. Aansluitend liet het college weten voet bij stuk te houden, waardoor een gang naar de rechter onvermijdelijk werd. De zitting bij de voorzieningenrechter diende begin juni. Zij vond het geding te complex en verwees de zaak daarom door naar de rechtbank.

‘De vergunning had op deze manier nooit mogen worden afgegeven’, zegt Loermans geïrriteerd. ‘Pas na de ingediende tekening en brief werd de vergunning immers verleend.’ Als men terugkeert naar de door de gemeente gewenste situatie, beschikt Snack-Koning overigens nog niet over de juiste papieren. Iets wat lange tijd op een vaste plaats in een bepaalde functie fungeert, wordt juridisch als een gebouw beschouwd waardoor een bouwvergunning vereist is. Voor beide opties, terugkeren naar een frietwagen of behoud van het frietkot, is een bouwvergunning nodig met daarover een omgevingsvergunning die strijdig gebruik met het bestemmingsplan toestaat. Weinig verschil zou je zeggen. Peter en Sylvia hebben het gevoel dat het college van B&W met twee maten meet. ‘Wij zijn altijd eerlijk geweest tegenover de gemeente terwijl andere ondernemers doen alsof hun neus bloedt. Sommige ondernemers, ook hier op het Keizersveld, hebben niet eens een vergunning. Dit werd door de gemeente bevestigd, maar er wordt niet tegen opgetreden’, vervolgt de ondernemersvrouw. Wethouder Ike Busser vindt dat Cox voor zijn vaste units een bouwvergunning had moeten aanvragen. ‘Dat heeft hij niet gedaan’, zegt de portefeuillehouder. ‘Nadat we hem hadden aangesproken op de illegale situatie, heeft meneer Cox gevraagd om voor hem een uitzondering te maken en hem alsnog een vergunning te verlenen. Het college heeft daarop besloten dat niet te doen. We wachten de uitspraak van de rechter af, daar ga ik uiteraard niet op vooruit lopen’, vervolgt hij.

Feit is dat het slopende conflict zijn weerslag heeft op Peter, Sylvia en de kinderen. Maandenlang sliep het gezin nauwelijks en waren de kinderen extreem bezorgd. ‘Als je merkt dat je kind eronder lijdt, is dat heel moeilijk. En dat moet je bij een moeder niet doen’, vertelt Loermans geërgerd. ‘Het is zwaar wanneer je kinderen je vragen stellen als: ‘Kunnen wij hier straks nog blijven wonen? Moeten we dan verhuizen? Als papa illegaal is, moet hij dan het land uit?’ Mocht de rechter daadwerkelijk besluiten dat de snackbar terug moet naar zijn oorspronkelijke vorm, dan zal Snack-Koning uiteindelijk failliet gaan, zo verwachten ze. De vele klanten - uiteenlopend van accountmanagers tot bouwvakkers - zien het kot min of meer als een verlenging van hun kantine en zullen immers minder snel een frietje bestellen wanneer ze in de kou en de regen op hun frietje of snack moeten wachten. De rechtbank in Roermond buigt zich woensdag 7 september opnieuw over de zaak. Bas Dammers 

  • Beoordeel dit item
    (4 stemmen)
  • Gepubliceerd in Actueel
  • Lees 3000 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2020