Eerste huishoudens begin volgend jaar op glasvezelnetwerk

Burgercoöperatie Glasweb Venray verwacht volgend jaar februari de eerste huishoudens te kunnen voorzien van glasvezel. Als alles goed gaat en de gemeenteraad begin november akkoord gaat met de aangeboden financieringsmatrix, gaat op 14 december de eerste schop in de grond.

Dat zegt Glasweb-voorzitter Martin Houben. Wanneer men in december daadwerkelijk kan starten met de aanleg, is de voorspelling dat iedereen wonend in het buitengebied eind volgend jaar gebruik kan maken van glasvezel. De aanleg zal in de gemeente van west naar oost geschieden, omdat aansluiting op het landelijk netwerk hier het meest eenvoudig en meest direct is. Hierdoor is de verwachting dat men in Ysselsteyn en Vredepeel als allereerste van supersnel internet kunnen genieten, gevolgd door Merselo, Heide en Veulen. Vorige week dinsdag stemde de gemeenteraad met een nipte meerderheid voor een volledige garantstelling op een lening van maximaal 17,5 miljoen euro aan Glasweb Venray. Coalitiepartijen CDA en Samenwerking Venray stemden voor dit plan, evenals de VVD. Volgens het CDA, met negen zetels de grootste raadsfractie, is fatsoenlijk internet een basisbehoefte en kan het veelomvattende initiatief niet zomaar om zeep worden geholpen. De tegenstanders, bestaande uit de SP, InVENtief, PvdA, D66 en PP2, vinden de financiële risico’s voor de gemeente te groot en betwijfelen of er voldoende inwoners in de nabije toekomst van plan zijn lid te worden. Daarenboven bestaat er volgens deze partijen een redelijk alternatief waarbij het risico voor de gemeente nul is. Beleggingsfonds CIF, waarin diverse pensioenfondsen zitting hebben, zou het buitengebied voor 96 % van glasvezel kunnen voorzien zonder dat garantstelling vanuit de gemeente vereist is. Voor de resterende huishoudens kan dan voor een maatwerkoplossing worden gezorgd. ‘En dat hoeft niet persé glasvezel te zijn’, zegt D66-voorman Daan Janssen. CDA, Samenwerking Venray en VVD waren een andere mening toegedaan. Volgens hen kleven er aan het CIF meer nadelen dan men in eerste instantie denkt. Zo zijn de abonnementsgelden aanzienlijk hoger en moet men in huis volledig nieuwe bekabeling aanleggen. Televisie kijken via de gangbare coaxkabel is namelijk niet mogelijk. De doorslaggevende stem kwam uiteindelijk van CDA-raadslid Petra van Duijnhoven. Zij vond dat haar integriteit niet in het geding was, ondanks haar bestuurlijke betrokkenheid bij de coöperatie.

Teleurstellend vindt de coöperatie de nipte meerderheid waarmee de Venrayse gemeenteraad dinsdagavond instemde met de garantstelling en spreekt daarom van ‘gepaste trots’. Financierders als de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) achten een gemeentelijke garantstelling echter noodzakelijk om te investeren in de aanleg van het netwerk. Dat neemt niet weg dat andere financieringsopties niet mogelijk zijn. ‘Er liggen ook andere opties die voor de betrokkenen wellicht positievere gevolgen hebben’, zegt bestuurslid Bart Lemmen. Over de financieringsmatrix wil de coöperatie momenteel nog niets kwijt. Ondertussen gaat de klantenwerving onverminderd door, waarbij de coöperatie zich de komende tijd vooral zal richten op de huishoudens in het buitengebied. Van het buitengebied heeft momenteel 41% zich inmiddels aangemeld. Het gaat dan om ruim 2700 huishoudens van de in totaal 6576 huishoudens. Glasweb blijft optimistisch dat er een redelijke ‘uptake’ van het aantal aanmeldingen zal plaatsvinden. ‘Wij verwachten dat het positieve gevoel van dinsdagavond doorstraalt op de mensen in Venray. Daarnaast zou niet lid worden een gemiste kans zijn, zeker als je je realiseert dat aanleg vanaf de erfgrens naar je meterkast 50 euro per meter gaat kosten’, oordeelt voorzitter Martin Houben.

Het doel blijft om de hele gemeente Venray te voorzien van glasvezel. ‘En daar zullen we nog een flinke kluif aan hebben, al zit het er zeker in’, zegt een van de bestuursleden. In de gebieden waar nu nog te weinig aanmeldingen binnen zijn, wordt pas glasvezel aangelegd als het benodigde percentage aanmeldingen binnen is. De burgercoöperatie, een initiatief van alle dorps- en wijkraden, realiseert zich dat er op heden een flinke verantwoordelijkheid bij hen ligt. ‘En die verantwoordelijkheid gaan we waarmaken’, besluit Houben.

Bas Dammers 

  • Beoordeel dit item
    (2 stemmen)
  • Gepubliceerd in Actueel
  • Lees 1817 keer
terug naar boven