Glasvezel: broodnodig of overbodige luxe

Landelijk schieten glasvezelinitiatieven als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels kent ons land dan ook zo’n honderd coöperaties die met inzet van vele vrijwilligers nastreven een volledig dekkend glasvezelnetwerk in hun directe leefomgeving te realiseren. Om ervoor te zorgen dat eenieder toegang heeft tot een verbinding die er toe doet, hebben betrokken inwoners van het Land van Cuijk zo’n coöperatie opgericht.

LVCNET - het equivalent van het Venrayse GlaswebVenray - wil daarom een volledig dekkend glasvezelnetwerk realiseren. Als alles volgens plan verloopt, ligt er medio 2018 een volledig dekkend glasvezelnetwerk in de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert, Grave en Cuijk. ’Wij willen de regio echt op de kaart zetten’, vertelt LVCNETambassadeur en ICT-consultant Marcel van Lanen uit Overloon.

In grote delen van de gemeenten is het treurig gesteld met snel en stabiel internet. Niet alleen voor particulieren die willen e-mailen of e-shoppen is dat lastig. Ook agrarische ondernemers, scholen, zorginstellingen, recreatieondernemers en andere bedrijven kunnen niet meer zonder snelle en betrouwbare internetverbindingen. ‘De noodzaak voor buitengebieden is gewoon heel groot, momenteel is de verbinding daar echt rampzalig. Men zoekt daar dan ook naar alternatieven als internet via schotels en antennes of via 4G. Dat zijn allemaal oplossingen die het net níet zijn’, aldus Van Lanen. Boerenbedrijven zijn al lang niet meer die ondernemingen die het vroeger waren.

Steeds meer in opkomst - en mede in de hand gewerkt door de alsmaar toenemende concurrentie - is smart farming oftewel slim boeren. Zo moet de boer bijvoorbeeld nauwgezet de gezondheid, de vruchtbaarheid en het afwijkend gedrag van zijn vee in de gaten houden. Dit gebeurt met tal van sensoren en slimme systemen die gekoppeld zijn aan het internet. En dan is een fatsoenlijk functionerende glasvezelverbinding cruciaal. Daar profiteren niet alleen de reeds gevestigde ondernemers van, maar ook maakt het het gebied aantrekkelijker voor bedrijven die zich er willen vestigen.

‘Bedrijven die voornemens zijn zich in het Land van Cuijk te vestigen kijken altijd naar ontsluiting van het internet. Als een regio goed ontsloten is, is dat altijd een pré’, vervolgt Van Lanen. Wat velen vergeten is dat glasvezel ook voor senioren van wezenlijk belang is. Vanuit de overheid wordt gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen. Zorg op afstand, ook wel beeldzorg of e-health genoemd is steeds meer in opkomst en zorgorganisaties als Pantein werken hier al mee. ’Verschillende hightechbedrijven ontwikkelen allerlei producten om iemand op afstand meer op het gebied van gezondheidszorg te kunnen bieden. En dat gaat moeizaam via de coax-lijnen die er nu liggen’, zegt Van Lanen, zelf werkzaam bij een van de grootste ICT-bedrijven van Europa.

Voor veel mensen is glasvezel een ver-van-mijn-bed-show. Logisch natuurlijk, want hoe je het ook wendt of keert, het blijft wel een technisch verhaal. Twijfels zijn er bij inwoners dan ook volop. ’Voors en tegens hoor je overal. En als mensen dan weinig technische kennis hebben, gaan ze twijfelen’, vult Van Lanen aan. ’Ik adviseer te kijken naar de huidige situatie en de mogelijke nieuwe situatie, zowel op financieel als prestatievlak. Hierbij laat ik het maatschappelijk belang ook nooit onderbelicht. Dan is zo’n keuze makkelijker te maken.’ Kritiek is er vooral vanuit huishoudens die op de grens liggen tussen het binnen- en het buitengebied. Bewoners van de zogenaamde ‘witte gebieden’ - gebieden waar geen coaxkabel van Ziggo ligt - moeten namelijk eenmalig 495 euro per huishouden betalen. Geen struikelblok voor ondernemingen, maar wel voor sommige particulieren. In theorie is het mogelijk dat jij, wonend buiten de bebouwde kom, geluk hebt en geen 495 euro hoeft neer te tellen, terwijl bij je buurman dit bedrag wel in rekening wordt gebracht. Zij zouden liever zien dat de eenmalige kosten evenrediger worden verdeeld. ’Als huishoudens in de dorpskernen ineens moeten betalen is voor hen de drempel vele malen hoger om over te stappen. Bovendien kost de aanleg van glasvezel in het buitengebied veel, waardoor een eenmalige bijdrage onvermijdelijk is. Je moet natuurlijk ergens een grens trekken.’

Of er in de gemeenten over twee jaar werkelijk een volledig dekkend glasvezelnetwerk ligt, is nog onduidelijk. ‘Van de benodigde 43% aan aanmeldingen is nu pas 25% binnen’, zei vice-voorzitter Frans van Schayik op 16 juni tegen De Gelderlander. Echter, de ervaring leert dat de meeste inschrijvingen de laatste weken binnenkomen. ‘Mensen laten het liggen tot het laatste moment. Men is van nature laks, en dat bedoel ik in de positieve zin van het woord’, lacht Van Lanen. Overigens is de verwachting dat een afwijking van een paar procent niet meteen zal leiden tot een volledige stopzetting van het plan. Varianten, zoals het Groene Gebieden Model (GGM) in Venray, zouden dan ook tot de mogelijkheden kunnen behoren. Zeker is dat er op 1 juli duidelijkheid is. ‘Als er te weinig huishoudens zich inschrijven, is de regio er kennelijk nog niet klaar voor. Dat zou erg jammer zijn. Ondertussen gaan wij onverminderd door om het streefpercentage te halen.’ Als alles volgens plan verloopt gaat volgend jaar januari de eerste schop de grond in. ‘Wij houden goede hoop’’, besluit Van Lanen.

Bas Dammers 

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Actueel
  • Lees 2167 keer
terug naar boven