Logo
Print deze pagina

Blauwe Vlag wappert bij Leukermeer

Waterrecreatie in Noord-Limburg zit ‘in de lift’. Dat staat vast. De Maas en binnenwateren hebben een steeds grotere aantrekkingskracht op toeristen en recreanten dankzij de inspanningen van ondernemers en overheid. Afgelopen weken werden door de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken Blauwe Vlaggen toegekend. Vakantiepark Leukermeer in Well had een primeur; nooit eerder gingen er 2 Blauwe Vlaggen tegelijk naar één bedrijf. Ondernemer Martin van Wiefferen mag de Blauwe Vlag laten wapperen op de stranden én in de jachthaven.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Behalve Vakantiepark Leukermeer zijn Funbeach in Panheel, Jachthaven Eldorado in Plasmolen, Jachthaven ’t Leuken in Well en Watersportvereniging De Maas, met havens in Blerick en Venlo, dragers van het keurmerk.

‘De inspanningen van ondernemers en overheid, op het gebied van waterrecreatie, beginnen hun vruchten af te werpen’, stelt Ilse Lenders van Leisure Port. Onlangs is besloten dat het zogenaamde Nautisch Programma van Provincie Limburg doorgetrokken wordt naar Noord-Limburg. Dat betekent dat er geld, zo’n 3,5 miljoen euro, is voor verbeteringen van de infrastructuur. Ook wordt binnenkort een fietsroute opgeleverd met de titel ‘La Meuse a Velo’. Deze route volgt de loop van de Maas van bron tot monding. Op het verbinden van het ‘groene’ achterland met de ‘blauwe’ Maas wordt steeds meer ingezet.

‘Gelukkig kunnen we zeggen dat we samenwerken met vooruitstrevende partners zoals onze Noord-Limburgse jachthavens’, vertelt Lenders. ‘Zij bieden een hoge kwaliteit en dat helpt in de positionering van NoordLimburg als bestemming. Vooral voor Duitsers is de Maas met de binnenwateren zoals de Mookerplas en het Leukermeer iets unieks. Veel van onze Noord-Limburgse landschapskenmerken en bijbehorende mogelijkheden vinden de Duitsers ook in eigen land, maar voor de watersport moeten ze naar ons toe komen. Dat doen ze dan ook veelvuldig. Promotie van de groen- blauwe verbinding gaan we onder de naam Liefde voor Limburg de komende jaren een impuls geven, uiteraard met medewerking van de betrokken en professionele ondernemers die we aan onze zijde hebben.’

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Actueel
  • Lees 1770 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2020