Basisschool de Peddepoel wint kinderdebat

Onder de noemer ‘de jeugd heeft de toekomst’ gingen afgelopen vrijdag zestig leerlingen van twaalf basisscholen uit de gemeente Venray met elkaar in debat. De leerlingen gingen elkaar verbaal te lijf en discussieerden over vijf onderwerpen die in de gemeente als actueel mogen worden beschouwd. Aan iedere deelnemende school werd een commissie- of gemeenteraadslid gekoppeld die de kinderen hielp bij het bedenken en onder woorden brengen van argumenten.

De ochtend begon voor de kinderen met een rondleiding door het gemeentehuis. Eenmaal aangekomen in de imposante raadzaal namen de eerste twaalf scholieren plaats op de stoelen waar normaal gesproken de reguliere gemeenteraadsleden met elkaar debatteren. Nadat wethouder Martijn van der Putten het kinderdebat opende, was het de beurt aan Caroline van Dullemen van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) om de eerste stelling in te leiden. Met een korte presentatie over asielzoekerscentra werd de eerste stelling naar voren gebracht; In elke straat moet het mogelijk zijn een vluchtelingengezin te plaatsen. Hoewel de meningen sterk verdeeld waren, besloot een meerderheid toch voor dit voorstel te stemmen.

Nadat de tweede stelling, welke eveneens over de vluchtelingenproblematiek ging, was afgerond, kon er gestart worden met de derde stelling; Schoolzwemmen moet weer verplicht worden. Het gros van de jeugdigen gaf aan het hiermee eens te zijn, ‘Nederland is een waterland’, opperden de meesten. Er werd ook gedebatteerd over de al maar voortdurende Venrayse parkeercrisis en snel internet voor iedereen in de gemeente.

Nadat bij alle stellingen besluitvorming had plaatsgevonden, ging voorzitter van het kinderdebat Martijn van der Putten met de griffier in conclaaf om de beste school en beste debater te kunnen benoemen. Na enkele minuten van overleg maakte Van der Putten de winnaars bekend. Basisschool de Peddepoel uit Wanssum-Geysteren, bijgestaan door VVD-raadslid Bram Dirkx, ging er met de winst van door. Individueel succes was er voor Merle Kuijt van basisschool de Meulebeek uit Oostrum. Als beloning mag zij een halve dag meelopen met burgemeester Hans Gilissen.

Bas Dammers  

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Actueel
  • Lees 1359 keer
terug naar boven