Verzet tegen komst 750 asielzoekers in Blitterswijck

Enkele verontruste bewoners van Blitterswijck en omstreken komen in verzet tegen een eventuele komst van 750 asielzoekers naar dat dorp. De dorpelingen hebben een online petitie gestart met als titel ‘Minder OK, 750 NEE, dan géén AZC!’. De petitie stond vrijdagmiddag online en is momenteel al door zo’n duizend man ondertekend.

Bovendien is een aantal bewoners van het vakantiepark het oneens over de werkwijze van onder andere de Coöperatieve Vereniging Bungalowpark Het Roekenbosch. Het late moment van informeren over de komst van een eventueel asielzoekerscentrum stoort bewoners. Daarnaast zijn zij bang dat de waarde van het door hen in bezit zijnde onroerend goed drastisch aangetast zal worden. Dit zal worden versterkt door de eventuele sluiting van parkfaciliteiten als het zwembad en het restaurant. De eigenaren benadrukken daarentegen dat het zeker niet zo is dat zij medemensen niet willen helpen. Wat zowel de eigenaren van de vakantiehuisjes als buurtbewoners van het bungalowpark dwars zit is het late moment van informeren door diverse instanties. Bovendien bekruipt bij bewoners van Blitterswijck het gevoel dat zij aan de zijlijn toe moeten kijken hoe alles verloopt.

Vorige week woensdag werd bekend dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Coöperatieve Vereniging Bungalowpark Het Roekenbosch en de gemeente Venray voornemens zijn een tijdelijk asielzoekerscentrum te vestigen in vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. Het COA heeft hierover reeds overeenstemming bereikt met het vakantiepark. De partijen beogen een opvang van maximaal 750 personen voor de maximale duur van vijf jaar. Het plan is dat de eerste asielzoekers begin januari 2016 hun intrek zullen nemen in het asielzoekerscentrum.

Voordat de komst van een asielzoekerscentrum definitief is, moeten er nog enkele obstakels worden gepasseerd. Tijdens een Algemene Ledenvergadering van Coöperatieve Vereniging Bungalowpark Het Roekenbosch moet een meerderheid vóór een verhuur aan het COA stemmen. Pas als deze meerderheid is bereikt, kan de Coöperatieve Vereniging een statutenwijziging in stemming brengen. Deze is noodzakelijk bij de komst van een asielzoekerscentrum op het vakantiepark. Voor een statutenwijziging is het essentieel dat tweederde van de leden voor stemt. Mocht hier groen licht voor gegeven worden, dan is de gemeenteraad aan zet. Zij zullen tijdens een extra ingelaste raadsvergadering, een definitief oordeel vellen of de komst van een asielzoekerscentrum in Blitterswijck doorgang kan vinden.

Door de inmiddels ontstane onrust besloot de gemeente Venray afgelopen dinsdag een extra informatiebijeenkomst te organiseren in het gemeenschapshuis in Blitterswijck. De al eerder aangekondigde openbare informatiebijeenkomst van afgelopen maandag ging, ondanks het inlassen van een extra informatiebijeenkomst in Blitterswijck, gewoon door.

Bas Dammers 

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Actueel
  • Lees 3077 keer
Meer in deze categorie: Verspreidingsgebied en Colofon »
terug naar boven